Säännöt & Ohjeet

Tämä sivu olisi hyvä lukea etenkin, jos et ole aikaisemmin hoitanut virtuaalihoitolassa. Vanhat konkarit voivat lukaista vain alkuosan, mutta koska tämä hoitola poikkeaa hieman tavanomaisista, suosittelen silti lämpimästi lukemaan kaikki ohjeet läpi. Lisäksi huomaan kyllä ketkä ovat lukeneet ohjeet ja ketkä eivät!

 Mouruposken käyttäytymissännöt

 Älä hauku muita äläkä käytä sopimatonta kieltä.
 Myöskään muita hoitajia tai sivulla vierailevia ei saa kohdella inhottavasti.
 Älä vahingoita tai pahoinpitele tahallisesti hoidokkiasi hoitotarinoissa.
 Muista hoitaa hoidokkikissaasi oikein ja tarpeeksi usein.
 Jos lähetät palautetta hoitolaa koskien, jätä se asiallisesti.
 Älä kopioi mitään tältä sivulta, mutta voit toki kurkata sivujen Copyt.
 Noudata sääntöjä ja kunnioita ylläpitäjää.
 Muista myös lukea Vieraskirjan säännöt ja noudattaa niitä.

Hoidokkikissan hankkimiseen tarvittavan hoitopyynnön laatimisohjeet löytyvät täältä, mutta luehan ensin säännöt ja ohjeet vielä läpi!

Hoitajien kaapit

Jokainen Mouruposken hoitaja saa oman hoitajakaapin, jossa näkyvät hoitajan ja tämän kissan kaikki tiedot, kuten nimi, ikä, rahat, kokemusmittari, taidot, tavarat, palkinnot, milloin aloitit hoitolassa... Kaikki oleellinen, jonka voit sitten tarkistaa omasta kaapistasi, joka löytyy Hoitajat-osiosta. Jos satut lähtemään lomalle etkä pääse hoitamaan vähään aikaan, ilmoita siitä ajoissa ylläpitäjälle.


Hoitaminen

Mouruposken hoitolassa hoidetaan hoitotarinoilla, joita kirjoitetaan Hoitotarinat-foorumiosioon. Hoitotarinoissa voit kertoa mm. mitä olet hoidokkikissasi kanssa puuhaillut. Mouruposken kissat ovat siitä erikoisia että ne osaavat puhua, mutta joku raja mielikuvituksella on silti oltava, eli ei mitään lentämisiä tai ydinräjähdyksiä yms. tarinoihin. Hoitotarinoista saat virtuaalirahaa, pennejä, joilla taas voit ostaa kissallesi kaikkea kivaa Marketista. Hoitotarinoita arvioidaan niiden pituuden, luovuuden ja monipuolisuuden perusteella, mutta yleensä hoitotarinasta saa 5-40 penniä. Jos tarina on todella pitkä ja hieno, voi tietysti saada enemmän pennejä. Olisi hyvä, jos kirjoittaisit hoitotarinoita ainakin kerran neljässä viikossa, mutta muistathan, että et saa julkaista uutta tarinaa ennen kuin edellinen on arvosteltu. Hoitotarinan loppuun listaat sitten mitä neljää tarvetta haluat kissallesi kohottaa. Tarpeista ja niiden kohottamisesta lisää alempana.


Ostaminen

Hoitajakaapistasi näet kuinka paljon pennejä sinulla on. Liittyessäsi hoitajaksi, saat heti 5 penniä. Penneillä voit ostaa Marketista kaikenlaisia tuotteita kissallesi. Pennejä voit käyttää myös kisusi eläinlääkärissä käynteihin tai muihin hoitolan ympäristökohteiden palveluihin. Kun ostat penneillä jotain Marketista, valitset vain sieltä mieluisat tuotteet, kirjaat ne Vieraskirjaan ja lisäät viestiin mukaan tuotteiden nimet ja hinnat, paljonko ne yhteensä maksavat sekä oman hoitajanimesi. Ylläpito päivittää ostamasi ostokset sitten kaappiisi.
Hoitolan rahayksikkö, penni, näyttää tältä 


Kokemusmittari sekä aktiivisuus- ja ikäpisteet

Kokemusmittari kertoo kuinka kokenut hoidokkikissasi on. Jos kirjoitat huimia hoitotarinoita, missä tapahtuu paljon, saat kokemusmittarin nousemaan helposti. Myös erilaiset sattumukset, tapahtumiin osallistuminen, kilpailuissa voittaminen, matkustaminen ulkomaille ja eläinlääkärikäynnit kartuttavat kissasi kokemuksia. Jos saat kissan eliniän aikana kohotettua mittarin täyteen, saat siitä hyvästä 50 penniä! Kokemusmittari näyttää tältä:


Ikäpisteet määrittelevät kissasi iän ja kuinka pian se vanhenee ikätasolta seuraavalle. Ikäpisteitä saat aina jokaisen hoitotarinan jälkeen vaihtelevan määrän (0,5-2 ikäpistettä/tarina). Jos sinulla on useampi kissa, kaikki eivät välttämättämättä saa yhtä paljon ikää, vaan tarinassa suuremmassa osassa olleet kissat saavat ikää muita enemmän. Kun kissasi on saanut tietyn määrän ikäpisteitä, kissasi ikääntyy. Ikävaiheet on esitelty alempana.

Aktiivisuuspisteitä voit kerätä kissallesi kirjoittamalla hyviä ja pitkiä hoitotarinoita, ostamalla Marketista paljon tuotteita samalla kertaa, kehittämällä kissasi taitoja ja kasvattamalla kokemusmittarin lukemaa. Aktiivisuuspisteiden määrä voi myös laskea, jos et hoida tarpeeksi usein. Aktiivisuuspisteet tulevat näkyviin kissasi tietoihin kun se kuolee ja siirtyy hoitolan hautausmaalle. Kun olet ansainnut tarpeeksi aktiivisuuspisteitä, saat valita itsellesi toisenkin hoidokkikissan! Siihen tarvitaan 100 aktiivisuuspistettä.


Tarpeet

Kun aloitat hoitamisen ja saat oman kaapin Hoitajat-osioon, kaikki hoidokkikisusi tarpeet ovat aluksi (7/10), eli seitsemän kymmenestä. (10/10) on paras mahdollinen, kun taas (1/10) on huonoin mahdollinen tarvetaso. Mitä matalampi tarvetaso hoidokillasi on, sitä kiireemmin se täytyy korjata paremmaksi. Tarvetasoa voit parantaa hoitotarinoiden yhteydessä seuraavalla tavalla:

Kirjoitat ensin hoitotarinan niille tarkoitettuun paikkaan foorumille. Hoitotarinassa voit tarinamaisesti kertoa kuinka esimerkiksi ruokit ja hoidit hoidokkiasi. Hoitotarinan loppuun saat listata neljä tarvetta, joita tarinassasi kohensit. Esimerkiksi, jos kylvetit, harjasit, ruokit ja laitoit hoidokkisi nukkumaan, saat hoitotarinan perään listata seuraavasti:
+ hygieniatarve
+ siisteystarve
+ nälkätarve (perään täytyy myös ilmoittaa mitä kissasi söi)
+ unitarve
(myös mahdolliset muut kertatuotteet, joita käytettiin, täytyy listata mukaan)

Ylläpito arvioi hoitotarinasi hyvyyden ja tarkistaa kohennetut tarpeet, että ne vastaisivat riittävän hyvin hoitotarinasi tapahtumia. Hoitajakaappiisi päivitetään sitten kohonneet tarvetasot. Huomioithan sen, että yhdessä hoitotarinassa voit kohottaa vain neljää eri tarvetta! Lisäksi ainoa tarve, joka kohoaa jokaisen hoitotarinan myötä ilman erillistä listausta on sosiaalisuustarve!


 hygieniatarve
Vaikka kissat peseytyvät lähinnä itsenäisesti, muista silti hoitajana huolehtia hoidokkisi puhtaudesta. Hygieniatarve kohoaa kylvettäessäsi kissaa.

 unitarve
Hoidokkikisusi nukkuu huomattavasti paremmat unet, jos ostat sille pehmoisen tyynyn tai muita mukavuuksia. Unitarve kohoaa helposti, jos laitat kissasi nukkumaan hoitotarinassa. 

 sosiaalisuustarve
Hoidokin kanssa täytyy tietysti viettää aikaa, jolloin kisusi tuntee olonsa huomioiduksi. Kirjoittamalla hyviä ja pitkiä hoitotarinoita, saat sosiaalisuustarpeen pidettyä helposti korkealla.

 siisteystarve
Hoidokkikissasi siisteys pysyy koholla, jos ostat sille muun muassa turkinhoitovälineitä, kuten harjoja ja erilaisia hoitoaineita tai meikkejä. Siisteyttä kohottaa myös hampaiden harjaaminen, hiekkalaatikolla käyminen ja puhdas ympäristö.

 nälkätarve
Jokaisen kissan on toisinaan syötävä jotakin. Nälän saat parhaiten pidettyä loitolla luonnollisesti ostamalla syötävää kissallesi. Muistathan aina listata hoitotarinan loppuun mitä kissasi söi tarinassa, jotta ylläpito osaa poistaa ne tuotteet hoitajakaapistasi. Muista että jos kissasi nälkätarve on jo täysissä ja ruokit sitä tarinassa, kisusi voi lihota! Samoin voi käydä jos ruokit sitä rasvaisilla tai sokerisilla sapuskoilla.

 leikkimistarve
Jotta kisusi viihtyisi ja että sillä olisi tarpeeksi tekemistä ja aktiviteettia, hoitajana sinun kannattaa ostaa hoidokillesi paljon leluja ja muuta kissojen puuhaa. 

 terveystarve
Kissasi mahdollisista sairauksista, kuten punkin puremista tai kuumetiloista ilmoitetaan kaappiisi erikseen. Hoidokkisi terveyttä voit parantaa myös muita eläinlääkärin palveluita hyödyntäen. Tosin eläinlääkärillä käynti maksaa. Marketin tuotteista terveyttä kohottavat kynsiraspi, huuli- ja tassurasva.

 liikuntatarve
Hoidokkikisun liikuntatarve pysyy yleensä koholla leikkimistarpeen ohella, mutta parhaiten liikuntavaatimuksia saat täytettyä viemällä kisuasi ulkoilemaan. Hoitolan ympäristössä on paljon erilaisia liikkumismahdollisuuksia ja puistoalueita, joita hoitotarinoissa voi hyödyntää. Liikuntatarpeen kohdalla näet myös kuinka lihava tai hoikka hoidokkisi on. Kisusi voi lihota, jos syötät sille vain lihottavia herkkuja. Tätä kautta kissasi elinikä voi olla lyhyempi. Lihavuusasteet hoikimmasta lihavimpaan ovat: luikkulaihuli, laihanpuoleinen, peruspainoinen, hyväkuntoinen, tukevankokoinen, mäkkiläski ja überihrainen.


Hienoa, jos sait luettua tähän asti! Laitathan hoitopyyntöön mukaan vielä seuraavan lauseen, niin tiedän, että luit säännöt ja ohjeet tähän asti: "Mourutaan yhdessä!"


Ikävaiheet


   vastasyntynyt pentu
Kun otat hoidokin, saat sen vastasyntyneenä pentuna. Nimen perusteellakin hoidokkikissasi on siis vasta ihan pikkuinen ja vaatii paljon hoivaa ja huolenpitoa. Parhaiten huomiota kisullesi voit tarjota hoitamalla sitä usein ja muutenkin hemmottelemalla sitä. Kaikki Marketin tuotteet eivät sovellu vielä vastasyntyneelle pennulle, mutta jos satut ostamaan jonkun sellaisen tavaran mitä pikkukisusi ei vielä osaa tai voi käyttää, ei se haittaa, sillä tuotteen voi ottaa kissan käyttöön tämän vartuttua hieman. Hoitotarinoissa vastasyntyneen pennun kanssa voi puuhastella kaikkea rauhallista ja mukavaa, eikä mitään ihan kamalia tempauksia kannata harrastaa. Kissasi kehittyy vastasyntyneestä pennusta eteenpäin 3 ikäpisteen myötä.

  pikkupentu
Seuraava ikävaihe kissallasi on pikkupentu. Kisusi on vielä hyvin pieni eikä tule toimeen yksinään ja tarvitsee vielä kovasti hoitajan apua. Pikkupennun kanssa voi leikkiä jo hieman enemmän, sillä se osaa liikkua jo huomattavasti ketterämmin kuin vastasyntynyt pentu. Pikkupennut ovat hyvin uteliaita uutta ympäristöä kohtaan ja saavat helposti ystäviä muista kissanpoikasista. Siksi pikkupentuja voikin tutustuttaa muihin hoitolan kissoihin. Pikkupentuikäisille kissoille voikin kaupasta ostaa jo uusia jännittäviä leluja, mutta ei silti mitään kovin suuria tai monimutkaisia. Kissasi kehittyy pikkupennusta eteenpäin 8 ikäpisteen myötä.

  leikki-ikäinen pentu
Pikkupennun jälkeen hoidokkikisusi kehittyy leikki-ikäiseksi pennuksi. Tällöin kissasi on entistä vilkkaampi ja kova riehumaan, joten hoitajana sinun on oltava entistä tarkempi sen vahtimisessa ja hoidossa. Leikki-ikäisenä pennut tarvitsevat vielä enemmän leluja ja puuhaa. Koska leikki-ikäiset pennut ovat niin kovin vilkkaita, hyvää puuhaa niille ovat vaikka erilaiset kilpailut ja kerhot, joihin hoitajat voivat hoidokkinsa ilmoittaa. Leikki-ikäiset pennut ovat makeannälkäisiä, joten varo ostamasta kisulle liikaa herkkuja, vaikka ne ehkä sille maistuisivatkin. Kissasi kehittyy leikki-ikäisestä pennusta eteenpäin 15 ikäpisteen myötä.

  lähes täysikasvuinen
Lähes täysikasvuisena kisusi voi hankkia pentuja. Niiden hankkimisesta kerrotaan alempana tarkemmin. Tässä ikävaiheessa kissasi on jo melko itsenäinen ja osaa olla paremmin itsekseen. Nyt kun kissasi on vanhempi se voi kehittää taitojaan entistä korkeammalle tasolle. Kaikki ruoat, kuten myös ne terveellisemmät, maistuvat paremmin täysikasvuisemmille kissoille. Voisi kuvitella, että lelut eivät enää kiinnosta tämän ikäistä kissaa, mutta kaikki kissat ovat ihan elämänsä loppuun asti kiinnostuneita leikeistä, joskaan eivät enää yhtä paljon. Kissasi kehittyy lähes täysikasvuisesta eteenpäin 25 ikäpisteen myötä.

  täysikasvuinen
Täysikasvuisille kissoille olisi hyvä ostaa kaikenlaisia älypelejä ja muita haastavampia leluja. Täysikasvuisille kissoille olisi hyvin tärkeää tarjota mahdollisimman paljon liikuntaa ja monipuolista ruokaa. Jos aiot hankkia kisullesi jälkeläisiä, se kannattaisi tehdä nyt kun kissasi on täysikasvuinen. Pentuja voi hankkia myös aiemman ikävaiheen aikana, mutta täysikasvuisena kissallasi on kaikki valmiudet tulla emoksi tai isäksi. Täysikasvuisena kissa myös oppii parhaiten uusia taitoja, joten niiden kehitys olisi tässä vaiheessa otollista. Kissasi kehittyy täysikasvuisesta eteenpäin 35 ikäpisteen myötä.

  vanhus
Vanhuksena hoidokkikissasi meno hieman hiipuu ja silloin olisi syytä ottaa rauhallisemmin. Vanhuksena kisuasi olisi syytä käyttää eläinlääkärissä muutaman kerran ihan vain varmistuakseen sen hyvinvoinnista. Jos haluat hemmotella kissaasi herkuilla vanhemmalla iällä, se ei ole pahitteeksi. Hoitotarinoissa kissasi nauttii ihan vain ajanvietosta hoitajansa kanssa, joten mikään mahdoton meno ei välttämättä ole hyväksi. Mutta jos kissasi vain jaksaa ja haluaa leikkiä vielä pentua, niin mikä ettei! Kissasi kehittyy vanhuksesta eteenpäin 40 ikäpisteen myötä.

   ikäloppu
Kissasi viimeinen mahdollinen ikävaihe on ikäloppu. Jos kisusi elää näin vanhaksi, sen turkki harmaantuu vaaleammaksi. Muistathan hemmotella seniorikissoja hyvin! Alempana kerrotaan tarkemmin hoidokkien vanhenemisesta ja kuolemasta.


Lisääntyminen ja ikääntyminen

Kissat voivat lisääntyä keskenään, ja luonnollisesti siihen tarvitaan tyttö- ja poikakisu. Mouruposken kissat voivat saada pentuja kun ne ovat joko lähes täysikasvuisia tai täysikasvuisia, mutta jotkut voivat hankkia pikkuisia vielä vanhuksenakin. Mikäli haluat kissallesi pentuja, sinulla pitää olla vähintään 200 aktiivisuuspistettä. Pentuja syntyy yhdellä kertaa 1-3 kappaletta, joista pentueen hoitaja tai hoitajat voivat valita itselleen mieluisat uudet hoidokit. Jos pentuja tai osaa niistä ei valita, ne siirtyvät adoptioon, valittaviksi muille hoitajille. Pentuja hankkivien kissojen ei tarvitse olla molempien hoidokkeja vaan, jos kisu haluaa jälkeläisiä, se voi valita kumppaniksi jonkun hoitajattoman kissan (ns. mysteerikissa), jonka ylläpito valitsee umpimähkään. Raskausajan pituus vaihtelee 1-2 viikon välillä, ja kun emokisu on raskaana, ilmestyy tämän hoitajan kaappiin tällainen kuva:


Syntyvien pentujen ulkonäkö määrittyy vanhempien turkinvärien mukaan. Pentueen joukossa voi myös olla aivan uudenlaisia ilmestyksiä: Uniikkeja väriyhdistelmiä ilmenee vain kolmen pennun pentueissa siten, että 1/3 saa erikoisvärin ja muiden pentujen turkinvärit otetaan valmiista valikoimasta. Mikäli haluat varmistaa hoidokkisi sukupuuhun uniikkiturkkisia kissoja, täytyy sinun käyttää ennustuskojun pentujuomaa tai toivoa hyvää arpaonnea.

Kissojen ikääntyminen tapahtuu siis ikäpisteiden kautta. Kissasi voi kuolla jo vanhusiässä, mutta silti se voi hyvin hoidettuna varttua jopa ikälopuksi. Kun kissasi kuolee, sen kuva ja tärkeimmät tiedot siirtyvät Hautausmaalle. Kissan mahdollinen sukupuu on myös löydettävissä sieltä ja myöskin hoitajan kaapista vielä kisun elinaikana.


Taitojen kehitys, kerhot ja kilpailut

Voit halutessasi kehittää hoidokkikissasi taitoja, kuten tottelevaisuutta, metsästystaitoa ja temppuja. Kissasi voi alkaa harjoittaa taitojaan jo ihan pikkupentu-iässä, mutta tasoilla etenemiseen täytyy kisusi kasvaa hieman lisää. Hoidokkisi taitopisteet näkyvät kaapissasi, mistä muutkin voivat ne nähdä. Mitä paremmaksi saat kisusi taidot kohotettua, sitä enemmän saat erilaisia tasomerkkejä!
Tasomerkkejä on tämänlaisia: . Lisää taitojen kehityksestä löydät täältä.

Kerhoihin kissasi voi liittyä jo ihan pienenä. Kuten taitojen kehityksestä, myös kerhoissa käymällä, kissasi voi ansaita tasomerkkejä.
Kerhoista saatavat tasomerkit ovat tämän näköisiä:
     . Kerhoissa kisusi tapaa muita kissoja ja saa ystäviä. Myös erilaiset etuudet ja retket kuuluvat kerhojen toimintaan. Lisää kerhoista ja niissä käymisestä löydät täältä.

Voit osallistua kissasi kanssa myös erilaisiin Mouruposkessa järjestettäviin kilpailuihin. Kilpailuista luonnollisesti voittaa jotakin, ja palkinto vaihtelee aina toisinaan. Yleensä se voi olla rahaa ja joku sellainen esine mitä muualta ei saa. Kilpailuista ilmoitellaan tarkemmin yleensä Blogissa ja aikaisempien kilpailujen voittajat ja muu ohjeistus löytyy Aktiviteettien Kilpailut-osiosta.

Hoitamisesta tekee vielä mukavampaa ja hauskempaa se, että hoitolassa voi kissalle sattua kaikenlaisia sattumuksia. Sattumuksista löydät lisää tietoa Hoitajat-osiosta.