UKK - Usein kysytyt kysymykset

Täällä on joitain kysymyksiä ja niihin vastauksia, joten etsipä ensin täältä vastauksia mahdollisiin kysymyksiisi. Osioon lisätään aina toisinaan uusia kysymyksiä ja vastauksia, jos keksin jotain uutta tai joku esittää hyvän kysymyksen. Jos sinulla on jotakin kysyttävää, ole ylläpitäjään yhteydessä vaikka Vieraskirjan tai chatin välityksellä.

 Voiko kissani puhua hoitotarinoissa? Mitä muuta se voi tehdä?
Kisusi osaa puhua hoitotarinoissa ja tehdä muitakin "ihmisten juttuja", mutta mitkään ihan yli menevät jutut eivät ole kovin hyvä idea. Kissasi ei kuitenkaan voi lentää tai muuta vastaavaa.

 Mitä ovat hoitajien kaapit?
Jokainen hoitaja saa oman kaapin, jossa näkyvät kaikki oleelliset tiedot hoitajasta ja hoidokista. Hoitajien kaapit löytyvät Hoitajat-osiosta.

 Mitä ovat kissan tarpeet ja kuinka niitä parannetaan?
Hoidokkikisullasi on useita tarpeita, jotka kannattaa pitää koholla. Tarpeita voit kohottaa kirjoittamalla hoitotarinoihin kisusi hoidosta ja merkitsemällä tarinan loppuun mitä neljää tarvetta kohotit. Tarkempaa tietoa tarpeista ja niiden parantamisesta löydät Säännöt & Ohjeet -osiosta.

 Miten ansaitsen virtuaalirahaa?
Hoitolassa toimii virtuaalirahana pennit ja niitä voi ansaita monella tapaa. Pääasiassa pennejä voi tienata kirjoittamalla kissastasi hoitotarinoita Hoitotarinat-foorumialueelle. Myös muunlaisista tarinoista, kuten taitotarinoista ja matkatarinoista, saa rahaa. Myös kilpailuista voi voittaa pennejä.

 Miten voin hankkia kissalleni tavaroita?
Erilaisia tavaroita saat virtuaalisesta Marketista ostamalla niitä ansaitsemillasi penneillä. Valitset vain haluamasi tavarat ja kirjoitat niiden nimet ja hinnan Vieraskirjaan, niin ne lisätään kissasi kaappiin. Muistathan vain ottaa huomioon sen, että pennisi riittävät ostoksiin. Marketin lisäksi voit saada tavaroita kilpailuista, kerhoetuina tai milloin mistäkin.

 Mitä hyötyä on huoneista ja nukeista?
Oman huoneen tai nuken valitseminen ei ole pakollista, mutta valitsemasi nukke kuvaa sinua hoitajana ja huone on sinua ja hoidokkiasi varten. Voit siis puuhastella huoneessa kaikkea kivaa vaikkapa hoitotarinoissa. Lisäksi nukke ja huone tuovat piristystä hoitajakaappiisi.

 Haluan teettää kissallani pentuja, kuinka se onnistuu ja saanko pitää pennut? Kuka päättä pentujen nimen ja luonteen?
Ilmoitat vain Vieraskirjassa kenen toisen kissan kanssa aiot hankkia pentuja. Voit valita kissasi kumppaniksi kenet tahansa muun hoitolan vastakkaista sukupuolta olevan kissan, kunhan vain saat suostumuksen toisen kissan hoitajalta. Voit myös antaa ylläpidon valita niin sanotun hoitajattoman kissan, jonka kanssa omasi voi tehdä jälkeläisiä. Tällöin et voi itse vaikuttaa kummemmin siihen millaisen kissan kanssa pennut tehdään. Kun pennut on "laitettu aluilleen", menee jonkin aikaa ennen kuin ne syntyvät (pentuja syntyy yleensä 1-3). Pennut syntyvät aina äitikisulle, mutta jos poikaset on tehty yhdessä toisen hoitajan kissan kanssa, täytyy hoitajien yhdessä päättää kuinka pikkukisut jaetaan. Jos kaikkia pentuja ei haluta, ne siirtyvät adoptioon, josta joku muu hoitaja voi ne ottaa. Hoitaja saa päättää pentujen nimen ja pääluonteen piirteet samalla tavalla kuin hoitopyyntöä tehdessä.

 Milloin saan ottaa toisen hoidokkikisun? Kuinka monta kissaa saa samaan aikaan olla yhdellä hoitajalla?
Toisen hoidokin saa ottaa, kun on ansainnut vähintään 100 aktiivisuuspistettä. Hoidokkien määrälle ei ole mitään enimmäisrajoitusta, mutta kissoja ei kuitenkaan kannata hamstrata liikaa. Saadaksesi uusia kissoja sinun täytyy pitää nykyisten hoidokkiesi tarpeet ja mieliala kyllin hyvänä.

 Mitä iloa on kissan taitojen kehittämisestä tai kerhoihin liittymisestä?
Kissan taitoja ei ole pakko kehittää, eikä myöskään liittyä kerhoihin. Taitoja kehittämällä kissasi saa tasomerkkejä ja muut hoitajat voivat nähdä kuinka edistynyt hoitaja olet. Kerhoihin liittymällä voit saada kaikkia etuja ja ystäviä. Lisätietoa näistä löydät Aktiviteettia-kohdasta.

 Mitä teen, kun kissani on sairas? Miten käytän kissani eläinlääkärissä?
Jos kissasi on sairas, siitä tulee ilmoitus hoitajakaappiisi. Sairauksista ja niiden hoitamisesta löytyy lisätietoa Eläinlääkäristä, mutta pääasiassa vain ostat sairautta vastaavan lääkkeen, jolloin kisusi paranee.

 Miten kuukaudenhoitaja valitaan?
Kuukaudenhoitajaksi julistetaan kuluneen kuukauden aikana eniten aktiivisuuspisteitä tienannut hoitaja (YP:n hoitajahahmo ei ole mukana kilvassa). Sama hoitaja voi voittaa palkinnon useammankin kerran putkeen. Aktiivisuuspisteitä tienaa parhaiten kirjoittamalla tarinoita ja tekemällä ostoksia (suurella pennimäärällä). Voittoa havitellessasi voit yrittää taktikoida kirjoittamalla vaikka pari tarinaa varastoon ja julkaista ne saman kuukauden sisällä - ja tietenkin toivoa ettei jollakin toisella hoitajalla ole vastaavaa suunnitelmaa samaan aikaan! Kuukaudenhoitaja julistetaan joka kuun viimeisenä perjantaina, ja palkinnoksi hän saa mm. kaappiinsa mitalin ja 50 penniä rahaa!

 Miten kissani päätyy kuoltuaan hautausmaalle?
Kissasi kuoltua siitä tulee siitä ilmoitus kaappiisi. Tällöin ylläpito päivittää kisusi hautakiven Hautausmaalle. Voit myöhemmin ostaa haudalle koristeita ja kukkia sekä suunnitella siihen muistokirjoituksen.

 Voiko vastasyntyneelle kissanpennulle syöttää muussattua ruokaa?
Kyllä voi. Kunhan kissasi hieman kasvaa, se voi syödä kiinteämpää sapuskaa.

 Voiko kokemusmittarin saada nousemaan, jos kissan kanssa tekee jotain uutta hoitotarinoissa?
Kyllä vain. Tosin ihan jokaisen hoitotarinan jälkeen kokemusmittari ei nouse, vaan tarinassa täytyy olla jotain muutakin uutta kuin ensimmäistä kertaa leppiksen näkeminen.

 Milloin kissani voivat saada pentuja? Paljonko ikäpisteitä täytyy silloin olla?
Kissat voivat saada jälkeläisiä kun niillä on vastakkaista sukupuolta oleva kumppani ja ne ovat vähintään lähes täysikasvuisia (yli 15 ikäpistettä). Myös jotkut kisut voivat vielä vanhuksenakin saada pentuja (alle 40 ikäpistettä), mikä on kyllä harvinaista. Periaatteessa siis pentujen "tekoaikana" täytyisi kisuilla olla 15-35(40) ikäpisteen vaiheilla.

 Milloin kissanpennut syntyvät?
Kissanpennut syntyvät noin kahden viikon kuluttua, kun on ilmoittanut asiasta Vieraskirjassa. Emokissan kuvan vieressä kerrotaan synnytyksen laskettu aika haikaramerkin kera.

 Saako kerhotarinoissa kohotettua kokemusmittaria?
Kyllä saa. Etenkin, jos kerhotarina on todella hyvä ja sisältää uusia asioita, joita kissasi ei ole kokenut ennen.

 Miten pääsen hoitajaksi?
Lue Säännöt & Ohjeet, minkä jälkeen tutki Kissat-osio.

 Jos haluan lisätä pankkitililleni rahaa, säilyykö edellinen korko, vai tuleeko sen tilalle tämänhetkinen?
Jokaiselle talletukselle tulee erikseen korko. Jos siis talletat lisää pennejä, vanha korkoprosentti säilyy vanhojen pennisäilöjen kanssa, mutta uudelle talletukselle tulee uusi korkoprosentti.

 Mitä eroa on adoption "varattu" ja "hoitaja" -statuksilla?
"Varattu" tarkoittaa sitä, että joku hoitajista aikoo adoptoida kyseisen kissan ja on varannut sen itseään varten odottaessaan sopivaa ajankohtaa adoptoimiselle. "Hoitajat" nimikkeen omaavilla adoptiolaisilla on puolestaan vapaaehtoinen hoitaja, joka viettää toisinaan tarinoissaan aikaa kyseisen kissan kanssa vaikkei välttämättä aio adoptoida tätä.

 Mitä eroa on siisteys- ja hygieniatarpeilla?
Hygieniatarve kohoaa kissan peseytymisestä ja kylvettämisestä. Kaikki muut Marketin kauneus- ja siisteystuotteet kohottavat siisteystarvetta, jota voit siis kohottaa esimerkiksi harjaamalla kissan turkin, kissan käydessä hiekkalaatikolla, kissan käyttäessä meikkejä tai siivoamalla tarinassa huoneen yms.

 Saanko käyttää hoitajan x kissaa hoitotarinoissani?
Yhteisöllisyys on iso osa Mouruposkea, joten muiden hoitajien kissojen käyttäminen tarinoissa on enemmän kuin suotavaa! Tarinoissa vierailevia toisten hoitajien kissoja on kohdeltava kunnioittavasti. Voit halutessasi tiedottaa tarinassa esiintyvistäsi kissoista asianomaisille hoitajille chatin tai kirjeen välityksellä, mutta tämä ei ole välttämätöntä.

 Miksi kissani mieliala ei kohoa vaikka melkein kaikki tarpeet ovat maksimissa?
Tarpeista huolehtimisen lisäksi myös tarinoiden kirjoistusaktiivisuus vaikuttaa kissan mielialaan. Jos hoitotarinoiden kirjoittamiselle tulee useiden kuukausien välejä, alkaa kissan mieliala vähitellen laskea. On suositeltavaa kirjoittaa ainakin yksi hoitotarina kuukaudessa, jotta kissan mieliala pysyy korkeana.

 Milloin Marketin alennukset vaihtuvat?
​Säännöllisen epäsäännöllisesti.

 En hoitanut pariin kuukauteen ja nyt aktiivisuuspisteeni ovat laskeneet, miksi?
Kuukauden vaihteessa tehtävässä "ratsiassa" sellaisilta hoitajilta, jotka eivät ole kirjoittaneet hoitotarinaa, lasketaan kissojen mielialoja ja aktiivisuuspisteitä 15 kpl / kuukausi. Myös lomalla olevilta hoitajilta vähennetään aktiivisuuspisteitä.

 Saanko käyttää hoitotarinoissa itse keksimiäni NPC-henkilöitä?
Saat, mutta jos mahdollista pyri mieluummin hankkimaan kissallesi kavereita hoitolan muista kissoista itse keksimiesi NPC-hahmojen sijaan. Kuitenkin esimerkiksi Marketin työntekijöistä, koulun opettajista ym. irrallisista hahmoista voit kirjoittaa vapaasti oman mielesi mukaan.

 Milloin tarpeita lasketaan? Melkein kaikki kissani tarpeet ovat 10/10 eikä minulla ole mitään tekemistä tarinoissa.
Hienoa että huolehdit kissasi tarpeista! Kun kissasi on kerran hyvässä voinnissa, voit tarpeiden kohottelun sijaan keskittyä muunlaisiin tarinoihin. Kerho- ja taitotarinoita kirjoittamalla voit kerätä kissallesi erilaisia tasomerkkejä, tai jos kissasi on vielä pentu voit liittää hänet kouluun. Entä oletko vilkaissut kissasi elämäntavoitetta josko voisit edistää sitä jotenkin tarinoissasi? Blogia ja hoitajien uutisia seuraamalla voit osallistua meneillään oleviin tapahtumiin ja kirjoittaa niistä tarinoita. Voit tietenkin täysistä tarpeista huolimatta ruokkia ja kylvettää kissaasi tarinoissa jos se on sinulle mielekästä tekemistä. Ylläpitäjä pitää tarvelaskukierroksia riippuen hoitolan sen hetkisestä aktiivisuudesta 4-5 kuukauuden välein.

 Pitääkö ylläpitäjälle ilmoittaa sellaisista henkilökohtaisista sairauksista, jotka saattavat vaikuttaa tarinan kirjoittamiseen? (Esim. lukihäiriö)
Jos ilmoittamisen kokee aiheelliseksi niin voihan lukihäiriöstä tai muusta vastaavasta halutessaan mainita liittymisen yhteydessä hoitopyyntökaavakkeessa. Ylläpitäjä voi sitten joustaa esim. erotusuhan alla olevan deadlinen kanssa yms.

 Kohdellaanko simssiliiniä samalla tavalla kuin muitakin hoitajia?
Kyllä, simssiliiniä koskevat ihan samat säännöt kuin kaikkia muitakin.

 Haluaisin ikäännyttää vain osaa kissoistani tarinoissani, onnistuuko se?
Kyllä, kunhan vain ilmoitat asiasta tarinan yhteydessä. Yksittäistä kissaa voi ikäännyttää myös kirjoittamalla hänestä ns. soolotarinoita, esim. kerho/taito käynneistä tai koulupäivästä. Ennustuskojun ikäjuomaa voi myös hyödyntää saadakseen kissalle sopivan iän.

 Säännöissä lukee, että 100 aktiivisuuspistettä tienattuaan saa ottaa toisen kissan, mutta ylläpitäjä ei antanut minulle lupaa vaikka täytän tämän kriteerin, miksi?
Säännöissä tosiaan luvataan että toisen kissan saa 100 aktiivisuuspisteen jälkeen, mutta koska aktivisuuspisteet voivat laskea on suotavaa että pisteitä on vähän yli sata (vähintään 115-120) adoptoinnin hetkellä, varsinkin jos ei ole kirjoittanut kuluneen kuukauden aikana hoitotarinaa. Muita syitä adoptoinnin lykkäämiselle voivat olla nykyisen hoidokkisi/hoidokkiesi alhaiset tarpeet ja mieliala. Ylläpitäjä haluaa varmistaa että olet kykenevä huolehtimaan useammasta kissasta, joten vanhojen hoidokkien on oltava hyvässä kunnossa ennen uuden adoptoimista.

 Miksi useampien hoitajien luominen on kielletty?
Usko tai älä, mutta tämä sääntö on omaksi parhaaksesi. Vaikka alkuinnostuksissa kirjoitus luistaa ja inspiraatiota löytyy enemmän käy useampana hoitajana esiintyminen pidemmän päälle raskaaksi. Yleensä siitä on sitten seurauksena pienten kissa-parkojen joutuminen adoptioon.

 Mites nuo 50 pennin lahjakortit, mikä olikaan käytettävissä missäkin kohteessa?
Lahjakortit ja niiden käyttökohteet:
 lahjakortti markettiin
 lahjakortti eläinlääkäriin
 lahjakortti ennustuskojuun
 lahjakortti matkatoimistoon
 lahjakortti teatteriin
 lahjakortti uimahalliin
lahjakortti kuntosalille
lahjakortti kahvilaan
 lahjakortti ravintolaan

 Pitääkö lomamatkoilla ollessa maksaa kuluja esim. julkisilla liikkumisesta, hotellista tai ruuista?
Ei, kaikki lomamatkan kulut sisältyvät matkalipun hintaan.

 Saako Mouruposkeen luoda seksuaalivähemmistöihin kuuluvia kissoja?
Kyllä saa.

 Miksi vaatteiden pukemisesta kissan päälle peritään ylimääräinen maksu?
Vaatteiden muokkaaminen kissakuvaan on aikaavievä prosessi, joten maksu takaa sen että hoitaja harkitsee muutoksen tekemistä tarkkaan eikä ole päivittäin vaihtamassa kissan asua uuteen. Samasta syystä myös nuken ja huoneen vaihtamisesta peritään kymmenen pennin maksu.